-
زبان
مروری خلاصه بر کتاب Language families of the world که در مورد تکامل زبان هست.
شروع استفاده آدمیزاد از زبان برمیگرده به ٣٠٠هزار سال قبل. امروزه حدود ٧٠٠٠ زبان وجود داره که به چندین خانواده بزرگ میشه تقسیم کرد. مثلا در آفریقا ۴، در دنیای مدرن ١٠ و در گینهنو ٢۵ خانواده زبان وجود داره. پرکاربردترین و معتبرین خانواده زبان Indo-European هست که حدود ۴٠٪ مردم دنیا الان به یکی از زبانهای این خانواده صحبت میکنند. که شامل هند، ایران، و بخش بزرگی از اروپا و آمریکا میشه. در اروپا خانواده زبانهای اسلاویک هم هست که شامل اسلوونی، لهستانی، روسی و فنلاندی میشه که یادگیریشون بسیار سخته. خانواده Indo-European، از ساکنین اکراین ۶٠٠٠سال قبل، یامناها، شروع میشه و به تدریج پراکنده میشن. در گسترش به شرق مهاجران این زبان، در شمال هند با مردمی که به زبان دراویدیان صحبت میکردند برمیخورن و اونها رو به جنوب هند کوچ میدن.
اما دراویدیان تاثیرش رو بر زبان مهاجران گذاشت. برای مثال ساختار جمله به شکلی شد که فعل در آخر جمله میاد اما در زبانهای Indo-European در اروپا فعل جز دوم جمله هست. این مهاجرها به ایران که میرسن زیرشاخه Indo-arian رایج میشه، پارسی قدیم که زبان سختی هم بود. با رواجاش بین سرزمینهای جدید، لازم بود کمی سادهسازی بشه تا مردم جدید هم بتونن صحبت کنن. دری، تاجیک، پشتو، کردی هم عضو این خانواده هستن. پشتو شبیه ایرانی قدیم هست. زبان ترکی و مغولی از خانواده آلتاییک هستن که از آسیای مرکزی شروع شده. زبان رسمی حکومت چنگیز هم ترکی بود. در نهایت این زبان به سمت آذربایجان و ترکیه امروزی رسید و خیلی تحت تاثیر فارسی و عربی قرار گرفت. آتاتورک اما تصمیم میگیره زبان ترکی رو پاکسازی کنه و واژههای فارسی و عربی رو حذف کنه و رسمخط هم عوض میشه. زبان آذربایجان امروز به ترکی اولیه نزدیکتره. ٣٠٠ زبان هم از گذشته سرخپوستها ثبت شده که بیشترش از بین رفته و بقیه هم انتظار میره به زودی فراموش بشن. رایجترین زبان سرخپوستی در حال حاضر زبان ناواهو هست.
زبان عربی و عبری از خانواده Afro-Asian هستند.
مفهوم الفبا توسط مصریها اختراع شد و ٣٠٠٠سال قبل فینیقیها توسعه دادند. و کم کم به یونانیها رسید و اونها هم حروف صدادار رو اضافه کردن. ودر نهایت الفبا توسط هندیها تکمیل شد.
نویسنده بسیار تاکید داره که باید بین زبان و رسمخط تمایز قایل شد که ماهیت و کارکرد متفاوتی دارن. طبیعت زبان بسیار تغییرپذیر هست و میتونه در طی چند نسل تغییر شگرفی داشته باشه. اما ظهور خط و ادبیات مانع بزرگی در تغییر هست.
Sorry, there were no replies found.
Log in to reply.