سبک شیکر در طراحی داخلی

سبک شیکر (shaker style) نام خود را از فرقه‌ای مذهبی گرفته است، که در اواخر قرن 18 میلادی در انگلیس تأسیس شد. این گروه مذهبی بعد از مهاجرت به آمریکا جامعه‌ی مذهبی خود را بنیان نهاد که از قوانین سختگیرانه‌ی خاصی پیروی می‌کرد. خودکفایی با شیوه‌ی زندگی سخت و پرتلاش، همچنین رهانیدن خود از تجمل و خواسته‌های غیرضروری در زندگی از بنیان‌های اصلی فرقه‌ی شیکر بود.

سیستم اعتقادی شیکر از کار و اجتماع حمایت می‌کرد و معتقد بود که برای زنده ماندن به زمین و کار سخت خود متکی است. بنابراین آنها مهارت بالایی در ساخت و ساز داشته و تمام اثاثیه‌ی خود را که نشانگر عقاید مذهبی آنان بود و باید ساده، کاربردی، بادوام و بدون زرق و برق باشد، در جامعه‌ی خود تولید می‌کردند. شیکرها صنعتگران خرد و کلانی بودند که در ساخت اثاث گوناگون به ویژه مبلمان ساده و کاربردی، مهارت داشتند.

اتاق نشیمن به سبک شیکر

فلسفه‌ی اصلی طراحی شیکرها اهمیت دادن به ضروریات بود. آنها قبل از هر چیز به سادگی و عملکرد اعتقاد داشته و از تزئینات غیر ضروری دوری‌ می‌کردند. شیکرها همچنین به شدت بر کیفیت آثار خود تاکید داشتند. پس از دستیابی به این عناصر، زیبایی را در نظر می‌گرفتند. اعتقادات پرهیزگارانه‌ی شیکرها مبتنی بر سادگی، کاربرد، دوام، نظم و پرهیز از زینت بیش از حد، به عنوان پایه و اساس طراحی سبک شیکر در نظر گرفته می‌شود.

تعهد شیکر به سادگی در تمام فضای داخلی آنها گسترش یافته است. در سبک شیکر فضای خالی زیادی وجود دارد و از لوازم جانبی کمی استفاده می‌شود.آن مقدار از لوازم جانبی مورد استفاده نیز بسیار کاربردی هستند. کنار گذاشتن هر گونه جزئیات تزئینی، شیکر را از وابستگی ظاهری به یک دوره‌ی زمانی خاص دور نگه داشته است.تمام عناصر شیکر از اصل سادگی، خطوط تمیز، خالص و بدون آراستگی پیروی می‌کنند. استفاده از مواد طبیعی نی در این سبک بسیار اهمیت دارد. صنایع دستی بی نظیر از مواد طبیعی همواره حضور دارند. موادی مانند پشم، پنبه و ابریشم، مبلمان چوبی و لوازم دستباف عمدتاً ساده و کارآمد استفاده می‌شوند. ناگفته نماند که شیکرها برای رنگ‌آمیزی و رنگ پارچه‌های خود از رنگ‌های طبیعی و گیاهان استفاده می‌کردند.

سبک شیکر در طراحی داخلی
اتاق خواب به سبک شیکر

شیکرها به دنبال مأموریت خود برای ایجاد فضایی از بهشت ​​که ایجاد آن را بر روی زمین تقلید می‌نمودند، نور را در هر آنچه که طراحی می‌کردند، گنجانیده بودند. یک پنجره بزرگ تنها و بدون تزئینات در اتاق می‌تواند جلوه‌ای از‌هاله‌ای را ایجاد کند که نور را به سایر نقاط اتاق بتاباند.استفاده از نور روز انتخاب نخست آنها بود و روش‌های مفیدی برای استفاده از آن پیدا می‌کردند. نورپردازی شیکر در شب با شمعدان‌های ساده و قلاب‌های مخصوص انجام می‌گیرد.

کفپوش شیکر از تخته‌های برهنه است. کفپوش‌های چوبی، مبلمان و راه پله‌ها، برای افزایش دوام و محافظت از رطوبت و نوسانات دما لاک زده می‌شوند. معمولاً چوب‌های سخت، از جمله بلوط، کاج، افرا، سیب، گیلاس، گلابی و گردو، برای ساخت مبلمان و عناصر چوبی داخلی مانند راه پله‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند. کاشی‌های لعابدار یا کوارتز می‌توانند یک راه حل باشند، اما باید از مواد جلا دهنده و براق مانند مواد صنعتی یا بتون و رزین یا سنگ مرمر خودداری شود.

مبلمان عنصر اصلی طراحی شیکر است. ماندگارترین سهم شیکرها در طراحی داخلی، مبلمان با کارآیی بالا و دارای خطوط ساده است. مبلمان سبک شیکر به لطف کارایی، سادگی، استحکام، سودمندی، هماهنگی و نظم، پیشگام جنبش طراحی مدرن شده و به اهداف اصلی یک کارِ دستی خوب رسیده است. در واقع‌ می‌توان گفت که مبلمان شیکر سال‌ها جلوتر از زمانی که به دلیل عملکرد و فرم ایجاد شده، ایستاده است. مبلمان شیکر اولین طراحی مینیمالیستی تاریخ، با دوام زیاد و اهداف کاربردی است.

مبلمان سبک شیکر

مبلمان شیکر با تفکر، فرم و تناسب ساخته شده است. شیکرها به جای استفاده از تزئیناتی چون لایه‌های تزئینی، کنده‌کاری یا روکش فلزی که به عنوان افتخار یا تجمل تلقی می‌شد، از راه حل‌های خلاقانه مانند چیدمان‌های کشوهای نامتقارن و فرم‌های چند منظوره، برای افزودن علاقه بصری استفاده کردند. مبلمان شیکر از چوب گیلاس، افرا یا چوب کاج ساخته می‌شود، با رنگ‌هایی تحت تاثیر اعتقادات شیکرها مانند: آبی، قرمز، زرد یا سبز.

مبلمان شیکر به خاطر ویژگی‌های متمایزش به راحتی قابل شناسایی است. این مبلمان در برابر آزمون زمان موفق بوده است و امروزه به عنوان یک گواهی از آن دوره‌‌ی  تاریخی مشاهده‌ می‌شود. صندلی‌ها، میزهای بدون حاشیه با پاهای مربع، کابینت‌های چوبی جامد و کمد‌های ساخته شده همگی با استفاده از تکنیک‌های نجاری قوی ساخته شده‌اند.

این زیبایی شناسی، به ویژه در طول سال‌ها در طراحی آشپزخانه بسیار موفق بوده است، زیرا فضای آشپزخانه است که باید بیش از همه جا کاربردی و بادوام باشد. سبک ساده‌‌ی درب کابینت معرفی شده توسط شیکر امروزه همچنان محبوب‌ترین انتخاب برای کسانی است که‌ می‌خواهند فضایی بی‌تکلف و بی‌نظیر داشته باشند. سازندگان مدرن کابینت همچنان از ساخت پنج قطعه‌ای سبک شیکر در طراحی پیروی‌ می‌کنند. یک قطعه برای صفحه تخت و چهار تخته‌‌ی اضافی که یک قاب را در قسمت جلوی درب تشکیل‌ می‌دهند. این روش ساخت سبک شیکر مانع از پیچ و تاب‌ می‌شود و به درها قدرت بالایی‌ می‌بخشد.

آشپزخانه به سبک شیکر
آشپزخانه به سبک شیکر

سبک شیکر، به اشیاء غیر ضروری و به هم ریختگی اعتقاد ندارد. با این حال، جزئیات کوچک مانند شمع، موم زنبور عسل، کیسه‌های اسطوخودوس و اسباب بازی‌های چوبی‌ می‌توانند به نمای کلی بیافزایند. دیوارهای واقعی سبک شیکر باید عاری از عکس باشند. برای تزیینات دیواری شیکر، یک پالتوی قدیمی یا یک جاروی مسطح طبیعی از یک میخ در پشت درب یا یک ریل مناسب‌تر است. فقط وسایلی که روزانه از آن‌ها استفاده‌ می‌شود، روی میزها و کمدها نگه داشته‌ می‌شوند.

مطابق با ویژگی سادگی طبیعی، پالت رنگ شیکر بر اساس رنگ‌های خنثی استوار است. در حالی که ما معمولاً از فضای سایه‌های تند و متضاد برای ایجاد کنتراست و افزودن جذابیت استفاده‌ می‌کنیم، طراحی شیکر یک استثناست. رنگ‌های تند و زنده با کنتراست بالا در زیبایی شناسی شیکر جایی ندارند. به جای تکیه بر تضاد شدید بین تیره و روشن، فضای داخلی شیکر از تون‌های خاموش‌تر حمایت‌ می‌کند.

استفاده فراوان از رنگ سفید در سبک شیکر

برنزی، خاکستری‌ها و سایه‌های سفید، رنگ‌های رایج شیکر هستند. دیوارها و سقف‌ها معمولا به رنگ سفید در‌ می‌آیند. سبک شیکر به طور گسترده از رنگ سفید استفاده‌ می‌کند، تا حس خلوص و درخشندگی را در خانه‌ها، فروشگاه‌ها و فضا‌های دیگر ایجاد کند. یک آشپزخانه‌‌ی معمولی شیکر دارای کابینت‌های رنگ شده از چوب طبیعی است، در رنگ‌های خاموش و ملایم مانند سبز سدری، آبی کم رنگ، خاکستری روشن، خاکی و خامه‌ای. همچنین رنگ‌های قرمز، آب‌های تیره و سبزها نیز رایج هستند.

مقالات مرتبط

هفت اصل دیزاین

اصول طراحی قوانینی هستند که یک طراح باید از آنها پیروی کند تا یک ترکیب تاثیرگذار و جذاب بیافریند. اصول اساسی طراحی عبارت اند از: تاکید، تعادل و ترازبندی، کنتراست، تکرار، تناسب، حرکت، فضای خالی.

پاسخ‌ها

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

14 + 17 =